Menu na dnešní den


ANKETA

Pivovar

Pivovar Zobak vznikl v roce 2012 ve městě Bílovec nedaleko Ostravy. Technologie pro výrobu piva byla zakoupena v Kladně u pivovaru Kozlík, který zvětšoval kapacitu.

Pivo Zobak se vaří v dvousetlitrové varně klasickou dvourmutovou recepturou. Nejdříve ve šrotovně rozemeleme slad na mouku, krupici a pluchy tak aby pluchy zůstaly co nejvíce pohromadě a tím tvořily filtr při scezování mladiny. Takto rozemletý slad dáme vystírat do varny.

V našem pivovaru používáme dekokční metodu vaření, k tomuto procesu je potřebná dvounádobová varna – sestávající z varné pánve a scezovací kádě. Varná pánev je 2plášťová nádoba o objemu 200 l, je vyrobena z nerezové oceli, vrchní plášť je potažen mědí. Varná pánev je vyhřívaná elektrickými topnými tělesy, které zajišťují rychlost ohřevu 1°C ne dříve než za 1 min. Ve varné pánvi probíhá tepelná část varného procesu – pivo vaříme na 2 rmuty – což znamená zahřátí části díla na určitou teplotu a udržení této prodlevové teploty po patřičnou dobu, část díla (rmut) se převádí do scezovací kádě, pak se vrátí zpět do varné pánve ke zbytku díla a pokračujeme druhým rmutem. 

Po tzv. jódové zkoušce, která nám potvrdí, že v celém díle již není přítomný žádný škrob, zahřejme rmut na scezovací teplotu 75°C a převedeme jej do scezovací kádě, kde se nechá odpočinout tak aby došlo k pročištění a mláto se usadilo na dně scezovací kádě a tvořilo tak přirozený filtr při procesu scezování. Po scezování nám zůstává čistá scezená mladina,která byla procesem scezování převedena ze scezovací kádě do varné pánve. Ve scezovací kádi nám zůstane mláto, které vozíme na sousední statek, kde s ním krmí dobytek.

Chmelovar

Ve varné pánvi se přefiltrovaná sladina uvede do varu a na tři fáze se do ní přidáváme chmel. Používáme žatecký poloranný červeňák, který je označován jako nejlepší chmel na světě. Sladinu s chmelem vaříme stanovenou dobu – tzv. chmelovar, během něj se z chmele uvolňují žádoucí hořké enzymy – humulin a lupulin. Sladina se tak postupně přetváří v mladé pivo – mladinu (neobsahuje ještě žádný alkohol)

Chlazení a odkalení

Po ukončení chmelovaru je nutné mladinu odkalit k čemuž nám slouží vířivá káď. Po odkalení nastává takzvané spílání, kdy je horká mladina prudce ochlazována z cca 96° na zákvasnou teplotu 8° a je potrubím vedena do předem perfektně vysanitovaných dvouplášťových nerezových spilek o objemu 200 l.

Spilky

Do spilky při teplotě mladiny 8° přidáváme provzdušněné pivovarské kvasnice, které dovážíme stále čerstvé z pivovaru Černá hora. Po přidání těchto kvasnic dochází postupně ve spilce k procesu hlavního kvašení našeho piva. Při hlavním kvašení jsou cukry pomocí kvasnic štěpeny na alkohol a oxid uhličitý, který dává pivu jeho říz. Proces hlavního kvašení probíhá za neustálé kontroly teplot a chlazení spilky pomocí dvouplášťového obalu ve kterém cirkuluje voda patřičné teploty tak, aby mladina neustále kvasila v rozmezí 8 -10°. Po týdenním procesu hlavního kvašení ve spilce se původní mladé pivo (mladina) přetvoří v tzv.zelené pivo.

Ležácký sklep

Po ukončení hlavního kvašení,které je kontrolováno měřením zbytkového cukru je zelené pivo stáčeno do nerezových vysanitovaných keg sudů, ve kterých leží v ležáckém sklepě při stálém tlaku a teplotě 2°minimálně 30 dní aby pomalu dozrálo a zjískalo svou jemnost a chuť a aby se zbytkové cukry dokvašením přeměnily na alkohol a oxid uhličitý. Po těchto třiceti dnech dozrávání je pivo Zobak připraveno ke konečné konzumaci. Už se nijak nefiltruje ani nepasterizuje a tak jsou zachovány veškeré živé kultury.